Vecka 25

Vecka 25                         
Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i  hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern. Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och  viktuppgång. Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det  skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.
 
 

Fullt ös medvetslös...

Då är man i Kalmar igen, listan är lång på allt som man skall hinna med och få gjort.
Sen är det bara att planera dagen.
Idag blir det att:
 
  • Skriva brev och gå ur Svenska kyrkan
  • Anmäla förlust och ordna nytt förarbevis *då mitt har fått ben
  • Banken
  • Ringa BM
 
Fullt ös medvetslös.
och därefter upp till hästarna.. Underbara fredag.
 
 
 
 

Mot Kalmar

Då bär det mot Kalmar igen då. Vi har 9 h tågresa framför oss. *Jippi så underbart. *eller inte? Känns inte som man gör annat. Men måste man så måste man. Så mycket som måste göras under veckan som kommer. Men bortsett från allt som måste göras och att det ska bli kul att komma hem till *mormor, så ser jag fram emot att träffa Kossan* kan inte annat än att sakna min skithäst. Som nu hunnit bli tre år.. Tiden går så fort. Känns som igår som vi flaskmatade henne…